Vuren

Hoewel er geen kleurverschil is tussen Vuren kernhout en het spint, is vuren een kernhout vormende houtsoort. Het kernhout bevat geen extra inhoudsstoffen maar heeft wel een afgesloten kernstructuur. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin. Na langdurige blootstelling aan licht en lucht wordt het geelbruin. Hoewel vuren harshoudend is, ontbreekt de opvallende harsgeur zoals bij grenen. In Vuren komen zogenoemde harszakken voor, waar hars kan uitlopen na openzagen. Drukhout komt regelmatig voor (op het langshout te zien als smalle donkerder banen). en hout met veel drukhout is brosser en heeft een grotere krimp (vooral lengtekrimp). Vuren heeft een groot verspreidingsgebied met zeer verschillende klimatologische omstandigheden wat een grote variatie tot gevolg heeft in groeiring breedtes, spinthoeveelheid en aantal en grootte van de kwasten.

Contact

Bewerkbaarheid

Vuren laat zich zowel met de hand als machinaal vrij gemakkelijk bewerken. Vooral de groeiringbreedte en de grootte en het aantal kwasten hebben een grote invloed op de bewerkbaarheid. Vooral hout met smalle groeiringen en weinig kwasten laat zich goed bewerken. Losse kwasten zijn vaak zeer hard en bij het schaven blijven soms stukjes in het beitelblok zitten. waardoor diepe groeven in hout kunnen ontstaan.

Toepassingen

Vuren is een breed inzetbare houtsoort, maar gezien de grote variatie in kwaliteit is de kwantiteit bepalend voor het gebruiksdoel. De natuurlijke duurzaamheid van vuren is voor sommige buitentoepassingen ontoereikend en een behandeling met een verduurzamingsmiddel kan dan noodzakelijk zijn. Vuren wordt gebruikt in de bouw voor dragende constructies (al of niet gelamineerd), kozijnen, puien, ramen, deuren, trappen, vloeren, binnen- en buitenbetimmeringen, balkhout, kwasten, kastplanken, lijstwerk, bekistingen, schuren, meerpalen en heipalen. Voor emballagedoeleinden (pallet-, kisten- en krattenfabricage, vaten en houtwol) is vuren een gewaardeerde houtsoort, mede omdat het geen geur verspreidt. Andere toepassingen zijn meubelen, boom- en hekpalen(al dan niet verduurzaamd).

  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.