Eiken

De bewerkbaarheid is sterk afhankelijk van de volumieke massa. Eiken laat zich in het algemeen echter gemakkelijk, zowel met machines als met de hand, bewerken (draaien en frezen). Bij het schaven van Eiken wordt een gereduceerde spaanhoek aanbevolen om een glad oppervlak te krijgen. Eiken werkt middelmatig als het eenmaal tot de vereiste droogtegraad is gedroogd. Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het bleekbruine spinthout. Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende ¨spiegels¨, veroorzaakt door de brede stralen. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat. Structuur en kwaliteit variëren afhankelijk van de groeicondities. Eiken heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met Eiken snel corroderen. Wij hebben verschillende maten in voorraad maar kunnen tevens bestekmatig constructiehout uit Europees Eiken zagen. Vraag naar de mogelijkheden.

Bekijk de datasheet

Eiken trap

Toepassingen Eiken

Het is niet mogelijk om alle toepassingsgebieden van Eiken weer te geven. In vrijwel iedere industrie en vrijwel overal is het hout toe te passen, zowel voor constructiehout, op scheepswerven, bij bruggenbouw en waterwerken, als in de chemische industrie, de meubel-, speelgoed-, sportartikelen-, carrosserie-, en landbouwmachine-industrie. Tevens voor kozijnen, ramen, deuren, parket-en strokenvloeren, kerkmeubelen en gereedschappen.

Het inlands eiken wordt speciaal toegepast voor constructiehout, kozijnen, balken en bedrijfsvloeren. Eiken wordt tevens veel gebruikt in waterwerken als dwarsliggers, remmingwerken, brugdekken, palen, sluisdeuren, dukdalven en walbeschoeiingen. Europees eiken is onvervangbaar als het gaat om de vervaardiging van vaten voor wijn, sherry, cognac en andere alcoholische dranken die veel van hun smaak ontlenen aan de in eiken aanwezige looizuren.

Versgezaagd Eiken

Naast bekantrecht Eiken heeft Van Ierssel Houtimport ook de mogelijkheid tot versgezaagd Eiken of constructie hout. Dit is te zagen naar gewenste specificatie per plaat of per stam.

Eiken Stammen
  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.